miércoles, 14 de diciembre de 2011

O pil-pil


-Para o xantar, trouxen bacallau xa desalado. Cando veñamos de volta da camiñata, preparámolo.
 (Pegareime a ela para non perder detalle cando cociñe o bacallau ao pil pil...).
-Vou pelar uns allos e fritilos agora pola mañá. Pois o aceite ten que enfriar.
-Cantos allos lle pos?
-Con tres é suficiente.
Saímos a camiñar pola beira do mar coa ilusión como guía e a compaña da choiva incesante. A pasarela de madeira que nos conducía á praia estaba húmida e resbaladiza… Un contratempo truncounos a excursión  e obrigounos a regresar.
-Como eu debo manter o brazo en repouso, vas ter que cociñar ti.
-Seguirei as túas instrucións.
-Primeiro colocamos as racións de bacallau nesta tarteira e sobre elas, pouquiño a pouco, vertemos parte do aceite no que fritimos os allos. Cociñamos a lume lento sen  deixar de mover en vaivén para que a salsa vaia ligando.
- E canto tempo teremos que mover?
-Sobre unha hora, aproximadamente…
(Paciencia entón e mans á obra. Os convidados esperan degustar o delicioso prato, intentaremos non defraudalos).
-Dime, paréceche que empeza a coller cor?
-Si, vas ben; ao final quedará unha salsa brancuxada.
-E a textura como está, non tarda en espesar?
-Hai que evitar que o aceite queza moito, manter a lume suave e mover sen parar; ese é o truco.
Efectivamente, según trascurrían os minutos, a salsa íase tornado cremosa e o  aroma que desprendía abría o apetito.
Con moita calma, entrañables conversas,  sorrisos cómplices,  unha copiña de viño tinto na man para saborear e brindar e a súa atenta mirada, fomos conseguindo o punto desexado para a salsa do bacallau.
-Pois xa está listo! Agora só nos queda decorar un pouquiño: colocamos encima os tres allos e unhas guindillas cortadas en aros finos.
- Os aros, moi finos, non quedaron. É que… este coitelo está pouco afiado, haha!! (Vaia escusa...)
-Velaquí: a xantar!
-Sácaslle unha foto?
-Veña: flash!
-Uhmnnn… Exquisito.


Un pracer aprender a cociñar contigo.

5 comentarios:

  1. non creo que eu tivera a paciencia necesaria para estar unha hora dalle-dalle ao bacallau, pero de seguro que sería unha excelente degustadora...! :-)
    E o contratempo da pasarela ogallá que non vos impida repetir canto antes esa camiñata que emprendiades coa ilusión coma guía

    ResponderEliminar
  2. Mágoa de brazo, digo eu tamén, pero o pil-pil estaba kinindiola! Moito me prestou!

    Moita forza, Andrea!

    ResponderEliminar
  3. O pil-pil:amor,paciencia,contacto,respeto á materia prima...como as boas relacións.

    ResponderEliminar
  4. Ten unha pintaza caralluda. E iso que, por máis que acheguei o nariz á pantalla, non lle dou pillado o aroma...Quédalle kinindiola a pizca de Berrogüetto que lle engadiches!
    Pronta recuperación para esa lesionada e bicos para a alumna pilpileira.

    ResponderEliminar